Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Deco
    Rider
    • 2008
    • 612

Zamieszczone przez Marx

Najwazniejsza jest szmatka z mikrofibry, to ona odpowiada za za to ze nie bedzie mazów
    Lub pielucha tetrowa.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Co do szmatek do polerowania oraz do szyb proponuje zakup 3 szt. szmatek (do szyb, kokpitu oraz lakieru) firmy Nigrin. Ostatnio są do kupienia np. w Makro lub Real za 18 zł. Są naprawde dobre.
      Pozatym, jak pisałjuz o tym Maru, polceam zakup mięciutkich szmatek z mikrofibry Jana Niezbednego - koszt o.k. 8-9 zł a efekt naprawde super.
      Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
        Elegance
        • 2009
        • 865

pielucha tetrowa tez zostawia mazy, chyba ze sciera sie wyschnieta szybe

Komentarz

• tdi122
          Ambiente
          • 2009
          • 127

Jakiś czas temu a dokładnie 22 sierpnia nałożyłem wosk collinite 476 i obiecałem że napisze jak się sprawuje. Czyli leży ponad 2 miesiące a efekt jak zaraz po woskowaniu
          Jak ma ktoś wątpliwości jaki wosk na zimę to collinite jest jak najbardziej godny uwagi

Zdjęcia:
          Załączone pliki

Komentarz

• Marx
            Elegance
            • 2009
            • 865

strasznie ciezkie te zdjecia
            a jak czesto myjesz auto?

Komentarz

• tdi122
              Ambiente
              • 2009
              • 127

Zamieszczone przez Marx
              a jak czesto myjesz auto?
              auto było myte z 5-6 razy szamponem Gold Clas i przez ten czas przejechało prawie 4 tyś km :wink:

Zamieszczone przez Marx
              :?: :?:

Komentarz

• zpluta
                L&K
                • 2008
                • 1194

Zamieszczone przez tdi122
                Zamieszczone przez Marx
                :?: :?:
                Nooo ... ciężko się czeka aż załaduje się ileś tam zdjęć po ponad 3000 px. Ilu z nas ma monitor który to pomieści bez skalowania?
                :

Komentarz

• tdi122
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 127

zmieniłem na 1024x768

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

tdi122, Tdi, no ładnie to wyglada Dzisiaj wspólnie z kumplem przygotowaliśmy lakier w vectrze C mojego ojca, a był mocno zniszczony. Jako zabezpieczenie efektu na lkaier położony został Collonite 476. Zobaczymy jak bedize sie sprawował.
                    W każdym razie czrana Vectra wyszła pięknie
                    Czarny Elegance

Komentarz

• jama89
                      L&K
                      • 2008
                      • 1214

a ja mam pyt z innej beczki, nakladal ktos z was ntx na szyby np tylna? co by woda ladnie splywala. jutro mam zamiar zabrac sie za mycie i woskowanie
                      Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• tdi122
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 127

Ja nakładałem możesz śmiało nakładać tylko bardzo cienką warstwę i potem porządnie wypoleruj bo może być potem rozmazany obraz na szybie. Woda ładnie spływała a przy szybkiej jeździe tylna szyba czysta :lol:

Komentarz

• jama89
                          L&K
                          • 2008
                          • 1214

ok dzieki mam nadzieje ze nie narobie sobie jakiejs dodatkowej roboty przez to :P
                          Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• horhe358
                            Drive
                            • 2009
                            • 90
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Witajcie,

Mam krótkie pytanie odnośnie ponownego woskowania. Wywoskowałem auto kosmetykami z Meguiars które są przezroczyste. A że zmyły poprzedni wosk barwiący na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni - pewnie były wywoskowane poprzednio na czarno. Zaopatrzyłem się w czarny wosk koloryzujący Sonax. Mam jednak wątpliwość, czy nałożony tydzień temu wosk z Meguiars nie będzie stanowił problemu - co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu? Czy może zamiast mycia przejechać Quick Detailerem. Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne, czy też się nie przejmować i po prostu na stary wosk nałożyć nowy, czarny?

pozdr.,
                            Paweł

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Zamieszczone przez horhe358
                              na masce pojawiło się sporo drobnych, białych obtłuczeń od kamieni
                              Zaden kosmetyk ci tego nie usunie. To zadanie dla lakiernika.
                              A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
                              co powinienem zrobić? Umyć auto szamponem Gold Class i nałożyć czarny wosk po prostu?
                              Nic ci to nie da. Jak pisałem wyzej tu pomoze tylko lakiernik. Pozatym wosk ma za zadanie chronic lakier przed czynnikami zewnetrznymi. Żaden wosk nie zlikwiduje rys lub obic.
                              Mozesz próbowac je zniejszyc za pomocą np. Ultimate Compoud z Megsa który jest mocniejszym z cleanerów, ale naprawdę nie wiele to da.
                              Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne
                              Sens jest i bedzie to nawet bardzo rozsądne !!! Jak pisałem wyzej, wosk tworzy zewnetrzna warstwę ochronna na lakierze która to warstwa nie dopuszcza dla lakieru czynników zewnętrznych np. pyłu, wody, kurzu itd. A skoro tak to wosk po prostu zabezpieczy ci te odpryski.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• Marx
                                Elegance
                                • 2009
                                • 865

mam wosk koloryzujacy i potwierdzam ze fajnie dziala. Nie wiem jaka jest trwalosc tego Sonaxa, ale jesli podobna jak T-Cuta, to ja bym sprobowal nalozyc najpierw wosk koloryzujacy a na to wosk bezbarwny, trwaly...

Komentarz

• horhe358
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 90
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Big
                                  Zaden kosmetyk ci tego nie usunie. To zadanie dla lakiernika.
                                  A to że wogol ewyszły na światło dzienne te obtłuczenia to tylko znak ż eporządnie oczyściłeś lakier przed woskowaniem.
                                  Dokładnie tak. Auto zostało potraktowane cały "zestawem", tj. szamponem, glinka, swirlx, dc polish. Zdaję sobie sprawę, że żaden wosk nie usunie dziur. Tym niemniej wcześniej nie było ich widać i chciałbym je po prostu trochę zamaskować. Lakierowanie auta to raz koszt, a dwa z tego co rozmawiałem z paroma lakiernikami generalnie odradzana operacja w porze zimowej (ze względu na utrudnienia w dobrym wysuszeniu itp.).

Zamieszczone przez Big
                                  Czy jest sens usuwać nałożony obecnie wosk i czy to w ogóle byłoby rozsądne
                                  Sens jest i bedzie to nawet bardzo rozsądne !!! Jak pisałem wyzej, wosk tworzy zewnetrzna warstwę ochronna na lakierze która to warstwa nie dopuszcza dla lakieru czynników zewnętrznych np. pyłu, wody, kurzu itd. A skoro tak to wosk po prostu zabezpieczy ci te odpryski.
                                  A czym radzisz usunąć stary wosk? Skłaniam się do opcji proponowanej przez Marx - tj. usunąć nałożony ostatnio wosk, wywoskować Sonax-em na czarno i potem zabezpieczyć Meguiars 16-ka (takim woskowałem ostatnio). W tym stanie pewnie do wiosny auto by przetrwało, a później pomyślimy nad ew. przelakierowaniem maski.

pozdr.,
                                  Paweł

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

A czym radzisz usunąć stary wosk?
                                    Stary wosk świetnie usunie ci glinka,lub swirlX (jesli jego użycie jest konieczne).
                                    Skłaniam się do opcji proponowanej przez Marx - tj. usunąć nałożony ostatnio wosk, wywoskować Sonax-em na czarno i potem zabezpieczyć Meguiars 16-ka
                                    Ja proponuje troche inne rozwiazanie. Kup lakier zaprawkowy w ASO (to koszt ok. 40 zł) zrób delikatne zapaweczki na tych odbiciach. zabezpiecz je warstą bezbarwną. Po porządnym wyschnięciu zaprawek zastosuj SwirlX (najlepiej maszyną) w celu wyrównania powierzchni. Tak przygotowana powierzchnię zabezpiecz woskim (np. #16).
                                    Efekt będzie dużo lepszy i przede wszystkim trwalszy
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 114

Zamieszczone przez _Jakub
                                      Co do tych środków do silnika to są one zarówno czyszczącze jak i konserwujące jednocześnie
                                      Jak widzisz osobne środki są do czyszczenia osobne do konserwacji.
                                      musi to być strumień wody, czy wystarczy przetrzeć co się da mokrą szmatką ?
                                      To zależy od tego jak silne masz zabrudzenia. Jeśli jest to tylko przykurzenie to wystraczy przetrzec szmatką.

Jeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?
                                      Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Jeśli ja mam samochód kupiony w maju to chyba nie ma sensu żebym kupował ten środek do czyszczenia, wystarczy mokra szmatka, kupię tylko ten do konserwacji, dobrze myślę ?
                                        _Jakub, to zalezy. Po prostu podnieś maskę i zobacz jak wyglada silnik My nie wiemy czy jeździsz po błocie, po nieutwardzonych drogach, po lesie czy może tylko po autostradach. Naprawdę bez obejrzenia auta nie da się powiedzieć ze w 6 miesięczym aucie to wystraczy tylko to i to. Zależy jak je eksploatujesz. Jeden przez pól roku przejedzie 5 tys km a drugi 15 tys km.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 114

Zamieszczone przez Big
                                          _Jakub, to zalezy. Po prostu podnieś maskę i zobacz jak wyglada silnik My nie wiemy czy jeździsz po błocie, po nieutwardzonych drogach, po lesie czy może tylko po autostradach. Naprawdę bez obejrzenia auta nie da się powiedzieć ze w 6 miesięczym aucie to wystraczy tylko to i to. Zależy jak je eksploatujesz. Jeden przez pól roku przejedzie 5 tys km a drugi 15 tys km.
                                          Pisaliście o silnych zabrudzeniach stąd to pytanie. Dlatego raczej nie ma sensu żebym inwestował w ten preparat do mycia.
                                          Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Dlatego raczej nie ma sensu żebym inwestował w ten preparat do mycia.
                                            Znasz stan wyglądu swojego silnika, więc skoro tak mówisz to chyba masz rację Jesli silnik jest tylko przykurzony to faktycznie nie ma sensu do czyścić. Wystraczy tylko przetrzeć z kurzu i zakonserwować plastiki. Zresztą sam wiesz najlepiej jak silnik w twoim aucie wyglada.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 114

Zamieszczone przez jama89
                                              a ja mam pyt z innej beczki, nakladal ktos z was ntx na szyby np tylna? co by woda ladnie splywala. jutro mam zamiar zabrac sie za mycie i woskowanie
                                              Hm, a czy ten preparat nie był by lepszy, bo wosk na szyby to jakoś dziwnie, widać co się dzieje jak się wyjedzie z myjni i się maże później na szybach: http://www.meguiars.pl/shop/index.ph...cc047e0fe3bef0.
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Hm, a czy ten preparat nie był by lepszy
                                                Ten praparat jest swietny Poza łatwym czyszczeniam szyb powoduje też piękne kropelkowanie wody na szybach która podczas jazdy jest z nich zdmuchowana przez pęd powietrza. Także ma dodatkowe działanie a'la niewidzialna wycieraczka
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• _Jakub
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 114

Zamieszczone przez Big
                                                  Hm, a czy ten preparat nie był by lepszy
                                                  Ten praparat jest swietny Poza łatwym czyszczeniam szyb powoduje też piękne kropelkowanie wody na szybach która podczas jazdy jest z nich zdmuchowana przez pęd powietrza. Także ma dodatkowe działanie a'la niewidzialna wycieraczka
                                                  Czyli też uważasz, że to lepsze niż wosk ? I drugie pytanie wracając jeszcze do poprzedniego tematu, rozumiem, że do konserwacji tych plastików w komorze silnika ten preparat jest oki ?: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=462
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Czyli też uważasz, że to lepsze niż wosk ?
                                                    Według mnie tak.
                                                    rozumiem, że do konserwacji tych plastików w komorze silnika ten preparat jest oki ?: http://www.meguiars.pl/sh...products_id=462
                                                    Tak

Dziś wziąłem sie za przygotowanie mojej O II do zimy. Zajeło mi to 4 godzinki ( tylko z zewnątrz, na wnętrze dziś zabrakło czasu).
                                                    Ale zaczynając od początku. samochó został umyty szamponem Gold Class, po czym został wysuszony. Lakier przygotowany zostal glinką i DC1. Na to nalożyłem odżywke w postaci DC2 która zapewniła lakierowi "mokry" połysk. do zabezpieczenia efektu użyłem wosku Collonite 476. Szyby zostaly wyczyszczone za pomocą NXT Glass Ceaner. Plastikami zewnetrznymi zajął sie Trim Detailer, a oponami NXT Generation Foam Tire Cleaner oraz Endurance High Ggloss. Na zimowy zestaw felg alumienioweych nałozony został wosk Collonite 476

[ Dodano: Sob 07 Lis, 09 18:08 ]
                                                    A toto moje wrażenia ze stosowania wosku Collonite 476:
                                                    - Collonite faktycznie niezbyt ładnie pachnie
                                                    - cięzko nakłada się go na aplikator (trzeba dość mocno przyciskać aplikator do zawartości puszki żeby cokolwiek na niego nalożyć).
                                                    - bardzo łatwo rozprowadza sie go po lakierze
                                                    - dosć szybko wysycha (po 20 min można juz polerować)
                                                    - łatwo sie poleruje.
                                                    Co do efektu, wydaje mi się, że NXT 2.0 zapewnia lepszy połysk. Ale własciwie nie połysku oczekuję po Collonite tylko zabezpieczenia auta na zimę, a o tym bedę mógł coś powiedzieć tak pod koniec stycznia
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...